You are here

Te rătăcești ușor? Găsește-ți busola lăuntrică?

13 Nov 2017

În ciuda complexelor sale de superioritate, omul nu are cele mai sofisticate simțuri din regnul animal. Câinii pot să audă sunete de înălțimi pe care noi nu le putem percepe, iar delfinii folosesc cu ușurință ecolocația drept sistem de navigație.

Împreună cu echipa sa, Kevin O’Regan au învățat un grup de oameni să-și integreze un simț al nordului magnetic în sistemul lor de percepție, prin două applicații mobile, “hearSpace” and “naviEar”.

Un grup de oameni a primit seturi de căști îmbunătățite cu un compas geomagnetic. În momentul în care ei se îndreptau spre nord, puteau să audă sunetul plăcut al unei cascade în fața lor. Sunetul se disipa în spate pe măsuă ce își schimbau poziționare nordică.

În mod surprinător, grupul s-a obișnuit atât de bine cu noul lor simț, încât acesta a devenit o parte integral din simțurile lor de orientar. “Am integrat cu success nordul magnetic în sistemul neural al urechii interne,” spune O’Regan.

Multe companii sunt deja interesate de tehnologie. Cyborg Nest vinde deja un produs numit North Sense. Acesta poate fi atașat pe piele si vibrează în momentul în care utilizatorul se îndreaptă spre nord. Companiile rivale procud brățări inteligente pentru picior care emit un bâzâit când sunt îndreptate spre nord – precum și o mulțime de aplicații pentru mobil care oferă modalități mai puțin invazive care te ajută să nu te mai rătăcești în drum spre caă.

O’Regan crede că ar putea să găsească și alte căi prin care putem să ne îmbunătățim simțurile cu care suntem înzestrați. Acesta, spune el, are fi “un prim pas spre crearea de cyborgi”

Cercetarea lui O’Regan este printre puținele studii despre simțuri care au fost finanțate în ultimul deceniu de Consiliul European pentru Cercetare (ERC), principala agenție a Uniunii Europene care sprijină cerecetarea de avangardă. Articolul nostru interactiv despre cercetarea lui O’Regan este disponibil pe site-ul campaniei noastre de comunicare ERC=Science². Această campanie folosește teme știintifice populare precum longevitatea și hrana sănătoasă pentru a evidenția proiectele de cercetare finanțate de ERC și impactul lor asupra societății. Reportajul despre O’Regan este al treilea dintr-o serie de articole care vor fi publicate în săptămânile următoare pe site-ul www.sciencesquared.eu.

Kevin O'Regan este fostul director al Laboratoire Psychologie de la Perception, CNRS, de la Universitatea Paris Descartes. După ce a făcit cercetări despre mișcările ochilor în timpul cititului, O’Regan a început să se îndoiască de noțiunile prestabilite despre percepția vizuală. În 2011 el a publicat o carte la Oxford University Press: "Why red doesn't sound like a bell: Understanding the feel of consciousness". În 2013 O’Regan a obținut o finanțare pentru cercetare avansată din partea ERC pentru a explora abordarea lui  "sensomotorie" supra conștiinței în relație cu durerea, percepția culorilor și a spațiului, psihologie și robotică.

Despre Consiliul European pentru Cercetare

Consiliul European pentru Cercetare promovează cercetarea de frontieră de nivel internaţional. ERC sprijină cercetarea realizată de echipe individuale în orice domeniu al cercetării ştiinţifice şi tehnologice de bază, inclusiv ingineria, ştiinţele sociale şi umaniste. Finanţarea şi granturile acordate de ERC funcţionează conform unor proceduri simple care să continue să pună accentul pe excelenţă, să încurajeze spiritul de iniţiativă şi să combine flexibilitatea cu o atitudine responsabilă. Singurul criteriu de selecție este excelența științifică.

Aici puteți să citiți reportajul nostrum despre cercetarea lui O’Regan here. Articolul se poate republica în mod gratuit împreună cu un link spre versiunea originală, cu condiția ca ERC=Science² să fie menționată drept sursă.

Nu ezitați să ne contactați dacă doriți un interviu cu cercetătorul Kevin O’Regan.

 

Media contact

Diane M. Fresquez

Media Consultant

Mobile: +32-496-613026

diane.fresquez@sciencebusiness.net

Newsletter


Subscribe to read about Europe's next eureka moments!